14.05.2021 Иновативна българска разработка се налага на световния пазар за електроенергия

В рубриката "Гласът на Бизнеса" на предаването "Бизнес.БГ“ гостува Александър Рангелов, изпълнителен директор на „Интернешънъл пауър съплай“ (IPS). Компанията произвежда токозахранващи системи по иновативна българска разработка. Фокус за тях са всички места по света, където няма ток и условия да се изгради инфраструктура за постоянно електрифициране. Един от най-големите им пазари е Саудитска Арабия, където има проблем с горещината, пясъка и липсата на ток. Първоначално започват само на родния пазар, но за последните 10 години набират скорост в 57 държави.

"Искахме да се докажем като млада фирма от непозната държава в най-тежките региони по отношение на климатичните условия и с един от най-големите клиенти в нефто- и газодобивната промишленост - Saudi Aramco. Отне осем години да демонстрираме технологията, да я изпитаме, да им докажем, че захранване от възобновяеми източници може да бъде надеждно, защото те в продължение на двайсет години правиха неуспешни опити за това и бяха зачеркнали тази възможност", обяснява Александър Рангелов.

"Това са системи, които генерират ток от възобновяема енергия, съхраняват я и захранват различни по вид обекти - от малки домакинства до цели селища и градове, както и индустриални обекти - фабрики, производства, газови и нефтени находища", допълва той.

Изпълнителният директор на IPS подчертава, че в момента над 1,6 млрд. души нямат достъп до електрифициране. Те обикновено са в труднодостъпни райони с тежки климатични условия – много високи или много ниски температури, значителна влажност, запрашеност, опесъченост. Съответно там обикновеното оборудване, предназначено за масовия пазар, не функционира надеждно или въобще не функционира. Това кара компанията му да се фокусира върху разработването на технология, която да обхване тези проблеми.

Той уточнява, че в момента фокусът на IPS е върху газо- и нефтодобивната промишленост в Близкия изток, тъй като има тренд за декарбонизация на сектора и се отделят големи ресурси да се въведе зелената енергия.

Рангелов смята, че идването на зелената вълна в Европа е логичният развой на събитията. "За нас може до преди години да е било далновидност да се насочим в този сектор, а днес е добре дошло, тъй като за тези развити електропреносни мрежи в Европа, ние вече сме готови със собствен патент на умни мрежи", споделя той. И допълва, че средствата от досегашните акционери на IPS -  BlackPeak Capital, Postscriptum Ventures и Mytilineos, са инвестирани почти изцяло в развитието на тази технология.

"Благодарни сме и на последния ни акционер - Фонда за капиталови инвестиции към Българската банка за развитие. Става дума за 6,5 млн. лева, предназначени са за научноизследователска и развойна дейност и развитие на пазарите в Близък изток и САЩ", казва Александър Рангелов.

 

Цялото участие вижте тук.  

fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster