„Интернешънъл пауър съплай“ привлече инвестиция от 6,5 млн. лева от ФКИ

05.03.2021 „Интернешънъл пауър съплай“ привлече инвестиция от 6,5 млн. лева от ФКИ

Българската компания за енергийни технологии „Интернешънъл пауър съплай“ (IPS) привлече инвестиция на стойност 6,5 млн. лева от създадения през 2018 г. Фонд за капиталови инвестиции на Българската банка за развитие. Финансирането се реализира под формата на увеличение на капитала, като средствата са предназначени за научно-изследователска и развойна дейност, създаване на структури и разширяване на дейността на IPS в Близкия изток и САЩ.

„За нас е привилегия да имаме подкрепата на държавния Фонд за капиталови инвестиции в нашата акционерна структура. Инвестицията ще изиграе ключова роля в експанзията на компанията в САЩ и Близкия изток, както и ще ни позволи да продължаваме да влагаме средства в научно-изследователска и развойна дейност, което ще осигури най-добро конкурентно предимство на международните пазари. Всички развити държави имат собствени инвестиционни фондове, които инвестират средства в родни високотехнологични компании, които са много важни за бъдещото ускорено развитие на местните икономики. Сигналът, който даваме в момента на нашите чуждестранни партньори и клиенти е ключов и показва отношението на държавата към българската компания, което от своя страна изгражда изключително доверие. Вече получихме и поздравления за сделката от Публичния инвестиционен фонд (PIF) на Саудитска Арабия и държавния фонд на Бахрейн, които добавят, че ще разчитат още повече на IPS за по-мащабно ангажиране на местния пазар. Благодаря на Фонда за доверието, както и на Ендевър България за активното съдействие за реализирането на сделката”, сподели Александър Рангелов, изпълнителен директор на IPS.

IPS разработва високотехнологични системи за децентрализирано електрифициране в отдалечени и труднодостъпни райони, както и умни мрежи в райони с изградена електропреносна мрежа, най-често за секторите нефто- и газодобив, енергетика, отбрана, телекомуникации, земеделие, умни мрежи и домакинства. Основен фокус през последните години са пазарите в Близкия изток, където компанията има партньорски отношения със знакови клиенти като Saudi Aramco, Saudi Telecom и МВР на Кралство Саудитска Арабия, Abu Dhabi Police и Dubai Police в Обединени Арабски Емирства и др.

„Фокус на Фонда за капиталови инвестиции са компаниите с установен бизнес модел, на които е нужна онази допълнителна подкрепа, която да ги направи по-конкурентни, по-бързо растящи, или пък да ускори експанзията им на нови пазари. Следвайки точно тази стратегия подкрепяме IPS, компания доказала потенциала си на международните пазари и достигнала настоящия етап от своето развитие, и с помощта на институционалните инвеститори, участващи вече в капитала й“, коментира Николай Димитров, председател на Съвета на директорите на ФКИ и Изпълнителен директор на ББР.

fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster