Мебелна фабрика от Божурище прави световна визия на луксозно обзавеждане

25.11.2020 Мебелна фабрика от Божурище прави световна визия на луксозно обзавеждане

Материалът е публикуван в investor.bg

Първата сделка на Фонда за капиталови инвестиции към ББР с „М2 ПРОМ“ направи амбициозна заявка за успех на бизнес с европейски размах

Една малка по размерите си фирма привлича интереса на Фонда за капиталови инвестиции в края на миналата година. Най-новото дружество от Групата на Българската банка за развитие осигурява дялов капитал за растеж на „М2 ПРОМ“ – компания в сегмента на малките и средни предприятия в мебелния сектор на българската икономика. Във Фонда виждат потенциал в тази сделка - инвестициите да имат ефект, както с добавената стойност в мебелната индустрия, така и да генерират стойност с експортна насоченост.

„В случая с „М2 ПРОМ“ във веригата на доставки се включват още 30 дружества – предимно местни малки и средни предприятия, което осигурява поръчки и косвено е в подкрепа и на работни места, в условията на динамично променяща се икономическа среда. Инвестиционен приоритет и визия на мениджмънта на фонда е да комуникираме с компании с утвърден бизнес, да виждаме потенциала за по-бърза експанзия и пазарен дял, в подкрепа на техния растеж“, коментира Цветомир Цанов, член на борда на Фонда за капиталови инвестиции на ББР и негов представител в ръководството на мебелното предприятие.

Той обясни, че фирмите, които ще се включат в програмата на Фонда за капиталови инвестиции отговарят на стандартите на Фонда и Закона на ББР. Целта на капиталовото вложение за растеж е собствениците и мениджмънтът да видят компании с ясен бизнес модел, планове за модернизация и внедряване на нови технологични решения, които да подпомагат дигиталната трансформация, капацитета им за иновации.

Именно този преход към автоматизация е заложен в мебелната фирма. Традиционното производство на мебели извървява етапите на дигитализация на процесите – от конструиране на идеята и внедряване в производство, до генериране на висока добавена стойност.

„Конкретно при „М2 ПРОМ“, това обаче не е за сметка на заетостта, а за да се отговори на по-високите очаквания на клиентите. Дори в пандемичната ситуация виждаме разширяване на екипа след месец април“, посочи Цанов.
Като предимство на Фонда за капиталови инвестиции той акцентира на възможността за компаниите да ползват широк кръг услуги от дъщерните компании на групата на ББР, като факторинг и лизинг, и благодарение на тази синергия, да помагат на експортно ориентираните компании.

Повече стойност в експортната капитализация

„Във ФКИ работим по сделки, които са пред завършване. Минаваме през различни процедури – финансов, правен и търговски дю дилиджънс на фирми с различна специализация“, отбеляза Цанов. До края на годината във ФКИ очакват да финализират сделки с компания разработчик на специализирани ИТ приложения, както и с производител на потребителски стоки от леката промишленост. В процес на предварителна оценка са и други потенциални трансакции.

Експертът е на мнение, че в България системата за дялов капитал е добре структурирана, с отчетлив профил на играчи, финансиращи стартиращи компании и такива на ранен етап на развитие. „Общото усещане е, че в този план няма нездравословна конкуренция, а дори има възможност за коинвестиции с фондове с подобна структура на нашата и за подпомагане на екосистемата за дялов капитал“, смята Цветомир Цанов.

Мечта, която се нуждае от подкрепа

А историята на „М2 ПРОМ“ звучи като сбъднатата българска мечта.

Софиянци, франкофони, Мирослав Константинов и Димитър Димов (Миро и Митко - М2) са двама млади мъже, приятели от детските години. Когато единият решава да учи във Франция, другият го последва и така се озовават в страната на изкусната кулинария, неподражаемия дизайн и висшата мода.

Димов завършва финанси в Гренобъл и се усъвършенства в сградните инсталации, а приятелят му се насочва към международната търговия. Работят за френски компании с различен профил, но идва момент, в който пътищата им се пресичат. Преди пет години създават своя фирма – „М2 ПРОМ“, за проектиране и производство на луксозно търговско обзавеждане и мебели, повлияни от високия френски стил. Двамата приятели решават да променят разбиранията, че българските производители на мебели са лоу кост и работят некачествено. Прегръщат мисията да работят за имиджа на България. 

Опитът на Мирослав Константинов включва различни компании  - от винен магазин в Париж NICOLAS, през позиционирането и разширяване на продажбите в Русия, работа в луксозния бранд NESPRESSO, модната къща „GUCCI“, където работи за Франция, Белгия и Монако. Поглед върху луксозните брандове на мултинационалните компании му дават различните компании в които е работил и сега води преговори на един бизнес език с партньорите.

Аутсорсинг и покупки в Централна и Източна Европа на бранда Мегамарк е другият канал, чрез който той доказва, че компании от различни сегменти на индустрията могат да разчитат на български подизпълнители. През 2014 г. се появява идеята за проджект мениджърска компания в мебелната индустрия в България. „М2 ПРОМ“ е ситуирана в нашата страна, но работи предимно за френския пазар с договори с международни компании с филиали по цял свят. Днес в просторните си и модерни халета в Божурище, мебелната фабрика създава оборудване за световни модни марки като “Диор” и “Ив Сен Лоран”.

„М2 ПРОМ“ е име, което идва от абревиатурата на първите две букви на имената на Мирослав и Митко. М2, защото са двама, и защото може да се тълкува като квадратен метър, като строителство и още много други асоциации.

„До 2018 работихме усилено, като проектите от Франция вече ги оформяхме, смятахме в България и ги давахме на български подизпълнители“, разкри началото на бизнеса Константинов. Настъпва моментът за позициониране на мебелната фабрика и изборът пада на база в Божурище с голям офис, предвид бъдещата перспектива за развитие на производството.

Оценка без реклама

Големите корпоративни клиенти, ориентирани към търговско обзавеждане за магазини, ресторанти и офис обзавеждане, 95% от които са френски, работят с „М2 ПРОМ“, защото имат личен поглед върху работата от миналото им и имат сигурност в изпълнението на поръчките във високия и луксозен сегмент на мебелните поръчки.

„Цената не е фактор за избор на подизпълнител, а индикация за качество. Имахме шанса да сме в тези среди във Франция, където ни познават, дори не ни се налага да правим реклама“, уточняват Димов и Константинов.

Модните гиганти и България

Идеята на мениджърския екип с акроним М2 е да покаже, че България може да се асоциира с качествено мебелостроене. Фирмата работи директно с известните си клиенти. И днес вече може да се похвали, че в музея на “Ив Сен Лоран”, редом до автентичните мебели на дизайнера, стои и изработено от тях обзавеждане. „М2 ПРОМ“ е официален подизпълнител на голямата френска търговска верига “LAGARDERE”, прави обзавеждане за обекти на парижкото летище “Шарл дьо Гол”, като и в момента има поръчки и за новия му терминал и летището в Прага.

Сред клиентите на компанията от Божурище са фирмата за часовници “SWATCH”, обзавеждането на четирите офиса на самолетния гигант “Airbus” в Тулуза, както и на две големи френски застрахователни компании AXA и MACIF. „М2 ПРОМ“ работи и с други компании, с които прави обзавеждане за луксозни бутици във Франция, Англия, Испания, Америка. В портфолиото им влизат 12 бутика на DIOR. Техните мебели са в лондонския HARRODS, Париж, Мадрид, както и в Съединените щати. Фокус на дейността им е цялостното търговско обзавеждане – от стенната облицовка до най-дребния детайл. „М2 ПРОМ“ е и официален подизпълнител на “KFC” и “Pizza Hut” за Франция.

Инвестицията на ББР

Мирослав Константинов смята за стратегически ход вложението на Фонда за капиталови инвестиции на ББР във мебелната фабрика. „През 2018 г. преценихме, че имаме бъдеще и можем да се развиваме самостоятелно, след като две френски компании поискаха да ни купят, при условие, че в „М2 ПРОМ“ тогава работиха само шест човека“, разкри предприемачът.

За да дадат размах на мечтите си, се нуждаят от още капитал. Въпросът е откъде да осигурят средства за растеж. Изборът е между английски, чешки фонд и фонда на ББР. Най-добрият вариант предлага фондът на държавната банка, който вижда потенциала на компанията и се включва в нея с инвестиция от 1,65 млн. лева.

„Пред партньорите е авторитетно зад фирмата да стои държавен фонд, с изцяло публичен ресурс“, отбеляза Константинов и сподели, че проучването започва през май 2019 г., а в края на миналата година е началото на преговорите.

„Фондът ни помогна и видя потенциала ни дори в ковид ситуацията. Инвестицията от 1,65 млн. лева е да имаме по-голяма база, оборудване, да запазим работните места. Осигурили сме поръчки от Франция и за следващата година, разкри Константинов. – Но вдигнахме летвата, бизнес планирането е с много търговска дейност, с нетуърк. Вече пет години градим доверие, имаме референции.“

Мениджърският анализ се базира на тенденцията от няколко години на пазара в Източна Европа, където има преразпределение и големите групи отстраняват китайските подизпълнители от поръчките.

В България по-лесно постигаш мечтите си

„Тук нашите компетенции са на същото ниво като в Западна Европа, но нещата се случват в пъти по-лесно“, разкриват двамата предприемачи.

Още с влизането на Фонда интериорната фирма прави сериозна реорганизация на бизнеса си. Свежите инвестиции й помагат да премине към по-висока добавена стойност и да заложи на дигитализирана трансформация на производството.

Днес за „М2 ПРОМ“ работят 28 души. „Обединихме под един покрив екип от експерти, които да задоволяват високите очаквания на нашите клиенти. Всичко е изцяло съобразено с изискванията им за качество и срок“, споделят Константинов и Димов.

С помощта на ФКИ вече притежават иновативен софтуер – „скъп, но ценен“. Това е един от най-добрите софтуери за 3D проектиране в България. За предприемачите се превръща в една от най-важните инвестиции, защото така достигат нивото на водещи производители в луксозния сегмент в Западна Европа. Придобивката им помага да минимизират брака и разходите си. Оборудват се и с две машини, свързани директно с 3D програмата. Подкрепата на Фонда помага на мебелната фабрика в Божурище да утрои производствената си база, а модерната техника увеличава производителността на служителите, без да ги отменя.

Да ти възложат поръчка

„В бизнес планирането се адаптираме спрямо икономическата обстановка, но благодарение на нетуърка идват нови клиенти и то директно от големи компании, не през подизпълнители и посредници“, отбелязва Мирослав Константинов. Той не крие, че за това използва контактите си от работата си за 16 години във Франция, където много от бившите му колегите са на ключови позиции.

Как се задава модата в дизайна на мебели в търговското обзавеждане? С всяка смяна на дизайнера на модните къщи, като GUCCI например, следва нов стил и промяна в интериора в бутиците. „Индустриалните дизайнери променят концепцията изцяло или с лифтинг, но с това са задава тенденция“, информира мениджърът как се създава визията за развитие в този сегмент. Той е на мнение, че България има бъдеще и е в състояние да подготви кадри, които да променят стереотипите за лоу кост държава.

В България има качество

Фирмата не пренебрегва социалния аспект. Тук грижата за служителите е на завидно ниво – различни придобивки, обучения, зала за отдих и спорт, екологично чиста среда. Дори в най-тежките месеци от пандемията от COVID-19 не са освободени хора, а са назначени още, сред тях и лица в неравностойно положение. „За да растем още, инвестираме в добрата работна среда и в уменията на екипа“, издават формулата си за успех двамата предприемачи.

Сега те планират и съвместна дейност с Лесотехническия университет в София, като целта им е да покажат на студентите, че професията има бъдеще, да привлекат млади хора на стаж и работа.

„Ориентирахме се към студенти към Лесотехническия университет и гимназиите, които подготвят кадри като конструктори, мебелни техници. Въпреки че засега дизайнът идва отвън, след като сме ориентирани към високия сегмент е много важно да обучим кадрите, а след четири – пет години да вдигнем цената на цялата индустрия в нашата страна. Трябва да имаме самочувствието чужденците да говорят за нея: В България има качество. Това е моята стратегия да се промотираме на пазар, на който за всички ще има работа“, не крие амбициите си Мирослав Константинов.

Затова и презентацията в Лесотехническия университет на тема „Търговско обзавеждане и лукс“ е с много добър отзив сред студентите. „Ще направим конкурс за конструктори, ще определим и стипендия“, е друга част от плановете на „М2 ПРОМ“.

В България има всичко по европейските норми и стандарти, подчерта Константинов на въпроса какви материали използват в мебелното си производство. „Партньорските ни отношения с дистрибуторите са такива, че ако нещо го няма те ни го доставят от Европа“, което пак е част от бизнеса с европейски размах на „М2 ПРОМ“.

Инвестицията в компанията за луксозен интериор „М2 ПРОМ“ е първата сделка на Фонда за капиталови инвестиции. Дружеството от Групата на ББР, учредено с капитал от 65 млн. лв., участва в капитала на малки и средни предприятия с цел повишаване конкурентоспособността на бизнеса, осигуряване на капитал за научноизследователска и развойна дейност, увеличаване на производствения капацитет, финансиране преди набиране на капитал на регулиран пазар и усвояване на средства от фондове на ЕС. Приоритетно финансира малки и средни фирми във фаза на растеж, в подкрепа на създаване на продукти или услуги с висока добавена стойност и внедряване на иновации.

 

fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster