Създаваме следващото поколение шампиони

04.07.2022 Създаваме следващото поколение шампиони

Българската мебелна промишленост има потенциал да се наложи във високия сегмент на международните пазари

Българската мебелна промишленост има потенциал и може да се наложи на международните пазари. В това вярват двама млади предприемачи, които учат и трупат опит зад граница, работейки за френски компании. Преди няколко години Мирослав Константинов и Митко Димов се връщат в България, за да създадат своя фирма за проектиране и производство на луксозно търговско обзавеждане и мебели, повлияни от високия френски стил.

В момента с подкрепата на Фонда за капиталови инвестиции от Групата на ББР  компанията "М2 Пром"създава оборудване за световни модни марки като “Диор”, “Ив Сен Лоран” и мебели за “Лагардер”, „Хародс“, Airbus и др.  Новосъздаденият Фонд за капиталови инвестиции сключва именно с тях първия си договор за финансиране, като осигурява на мебелния производител средства в труден момент, когато започва пандемията от COVID-19. Благодарение на това малката фабрика успява да утрои капацитета си, а чрез модерната техника се увеличава производителността. Дори в най-тежките месеци от пандемията там не са освободени служители, а са назначени нови.

„М2 ПРОМ“ не просто сбъдва мечтата на своите собственици, но има по-висока цел – българските мебели да се наложат във високия сегмент на международния пазар. Един от най-важните фактори за това е да има подготвени  специалисти, които могат да работят по такива изисквания и критерии.

Така се ражда и идеята на Мирослав Константинов и Митко Димов да създадат ежегоден конкурс съвместно с Лесотехническия университет.  Целта му е да идентифицира и мотивира най-креативните бъдещи специалисти в мебелната промишленост, които да работят за налагане на българската марка на международните пазари.

Тази година, след преминаване на три етапа от конкурса „ИЙМС 2022“, първа награда, платен стаж и възможност за постъпване на работа във фирмата след дипломиране спечели Джансу Юсеин, студентка от III курс, специалност «Технология на дървесината и мебелите».  Поощрителни награди спечелиха двама студенти от специалност „Инженерен дизайн (Интериор и дизайн на мебели)“ - Цветан Енчев и Николай Радованов. През следващата година „М2 ПРОМ“ ще продължи конкурса и мисията си да създава условия страната ни да гради репутация като производител на висок клас мебели за международните пазари.

 

 

fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster