ББР се представи пред автомобилната индустрия

02.06.2022 ББР се представи пред автомобилната индустрия

Българската банка за развитие представи своите възможности за финансиране в рамките на международната конференция Automotive & Mobility Forum Southern and Eastern Europe 2022, която се провежда от 1 до 3 юни в Интер Експо Център София.

Организатор на събитието е Аутомотив Клъстер България съвместно с Adam Smith Conferences UK. Форумът беше открит с приветствия от президента на Република България Румен Радев и министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Присъстват представители на водещи автомобилни компании от Южна и Източна Европа, а основни теми на дискусиите са автомобилният софтуер, бъдещето на автономните автомобили, „свързана“ мобилност в дигиталната ера, дигитализация на производствените процеси и много други.

Ръководителят на „Стратегическо и устойчиво развитие“ на ББР София Касидова представи финансовите продукти на банката.

„Направихме анализ и можем да  финансираме автомобилния бранш. Той е важен за българската икономика, защото регистрира ускорен, устойчив растеж и има потенциал за развитие. Секторът следва тенденциите за декарбонизация и строгите норми за по- чист въздух и по-малко емисии“, подчерта Касидова.

По думите й кризите в световната икономика, свързани с пандемията, войната в Украйна и климатичните промени, също определят основните посоки на развитие на автомобилната индустрия, която първа ускори електрификацията.

„ББР също подкрепя тези политики и предлага финансиране за зелена енергия. Банката подпомага изграждането на фотоволтаични централи за нуждите на бизнеса в отговор на растящите цени на електричеството“, допълни София Касидова.

Според нея революцията в автомобилния сектор е стартирала с развитие на „чистия транспорт“ (електромобилите), финансирането на който заляга и в целите на ББР.

 

 

fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster