Енергия от слънцето и вятъра с български патент

Енергия от слънцето и вятъра с български патент

Трудно е да си го представим, но статистиката е категорична - повече от милиард и половина души по света все още живеят без електричество. За да се топлят и да приготвят храна, огромен брой хора в Африка, Южна Америка и Югоизточна Азия използват предимно дърва за горене и … оборска тор. Това води до поголовно изсичане на горски масиви и засилва климатичните промени, с които планетата отчаяно опитва да се пребори.

На фона на този глобален дефицит на мрежи и електричество през 2021 г., все повече изпъква ролята на възобновяемите енергийни източници, които се налагат като водеща тенденция за подкрепа на бедстващите райони и за зеленото бъдеще на човечеството.

Доскоро те бяха само добавка към енергийната система, но постепенно натрупаха пазари и инвестиции.

В този сектор все по-голяма популярност набира една българска компания.

„Интернешънъл пауър съплай“ (IPS) е сред малкото дружества у нас, които се занимават с разработка и производство на автономни системи за децентрализирано електрифициране и умни мрежи, използващи възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Фирмата е създадена през 1989 г. и към момента е развила дейността си на 58 пазара в света. Разработената от нея модулна система Exeron дава решение на глобалния проблем с липсата на достъп до електричество чрез комбинация от ВЕИ (соларни панели, вятърни перки, горивни клетки) и различни по вид системи за съхранение на енергията. Тази високотехнологична иновация осигурява на IPS работа на пет континента.

„С помощта на Фонда за капиталови инвестиции IPS ще разшири дейността си в Близкия изток и САЩ“, обяви изпълнителният директор на ББР и председател на Съвета на директорите на Фонда Николай Димитров.

Дъщерното дружество на Българската банка за развитие бе създадено през 2019 година с мисията да подкрепя малкия и средния бизнес в страната с дялов капитал за растеж.

„Подпомагаме екосистемата на дялови инвестиции у нас чрез партньорства и възможности за ко-инвестиции с други фондове“, допълни Димитров. 

За IPS е особено ценно, че подкрепата се осъществява от държавен фонд.

„Това е важен знак за чуждестранните партньори и клиенти, който показва отношението на държавата и изгражда още по-голямо доверие“, категоричен е изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов.

Каква е историята на този успех?

„Интернешънъл пауър съплай“ (IPS) e семейна фирма, наследник на дружеството „2С – Трифонов и Сие“, основано в края на 80-те години от инж. Стоил Трифонов и висококвалифицирани инженери по радиоелектроника. Компанията на Трифонов има различни разработки на системи за  електрозахранване в телекомуникациите, отбраната и енергетиката. Най-големият й успех обаче идва с модулната система Еxeron. Продуктът първоначално е създаден за военно приложение, за зони без електрическа мрежа и комбинира соларни панели, вятърни перки и батерии, а компютърна част командва кога енергията да се ползва и кога да се складира. Въпрос на дизайн и предпочитания на клиента е колко енергия ще се съхранява в батериите и за колко време те могат да се използват. Първата система е направена за българската база в Антарктида и работи вече десет години, без да се нуждае от поддръжка.

IPS наследява огромния опит и знания на инж. Трифонов и неговия екип. Тайната на успеха е във високите технологии, инженерното ноухау и непрекъснатия процес на инвестиции в научно-изследователска и развойна дейност. От самото й създаване компанията развива постоянно нови компетентности и технологии. Днес чрез Exeron се осигурява електричество в различни сфери – например за телеком кули, системи за сигурност и наблюдение в погранични зони, за селскостопански обекти, за училища, университети и лечебни заведения в трудно достъпни места. С тази технология се създават малки електроцентрали, които захранват всякакъв тип обекти и друга критична инфраструктура. Първата електроцентрала под формата на умна мрежа е монтирана в Централна Нигерия, осигурявайки постоянно електрозахранване в местен колеж. „Година по-късно отидохме на посещение и открихме, че животът там се е променил драстично“, споделя Александър Рангелов.

Децата вече имат телевизори и компютри. Посрещат ги

„като че ли идва папата“.

Друг подобен проект е електрифицирането на 500 села в Мавритания.

Системaта на Exeron осигурява договори на IPS в различни кътчета на света, като Австралия например, където работи за националната газова компания. В Афганистан благодарение на нея става напълно независимо захранването на кулите на телекомите. А в САЩ компанията се концентрира върху домакинствата.

„Технологията ни е много подходяща за този район заради скъпото електричество и честите спирания на тока“, обяснява изпълнителният директор на IPS.

Проектите на българската фирма са с много висока сигурност.

"Представете си един контейнер, в който седи Еxeron, от който тръгват кабели, захранващи с електричество всички бунгала и къщички от разположената наблизо соларна централа. Предимството ни при участието в подобни проекти е военният стандарт за качество, който осигурява устойчивост на системата към външната температура, пясък, прах и влага“, обяснява Рангелов.

Първи в света

Безкомпромисното качество на IPS й осигурява поръчки от клиенти като Saudi Aramco, който възлага на българската фирма да осигурява електричество за помпите на кладенците за неконвенционален газ. Саудитска Арабия разчита изключително много на тях в следващите години, за да диверсифицира производството си. А изпълнителният директор на Saudi Aramco в официално изявление определя технологията на IPS като „нещо, което ще промени плановете на компанията за развитие“. Дружеството има и предишен проект със Saudi Aramco, като технологичното му решение за електрифициране на газови кладенци се прилага за първи път в света.

Според Александър Рангелов успехът не би могъл да се случи без подкрепата на акционерите в „Интернешънъл пауър съплай“. През 2014 г. българите печелят състезанието за иновации „ees AWARD“ в Германия в съревнование с 1300 компании. Exeron е избрана за най-добрата технология за автономни системи за електрифициране в отдалечени и труднодостъпни региони, така наречените off-grid системи. 3 години по-късно Exeron модулна система печели награда за иновации в конкурс на SpaceX в Калифорния, лично връчена на Александър Рангелов от Илон Мъск.

Така българската компания влиза в световните заглавия и вратите на международния бизнес се отварят пред нея. Революционната технология е оценена от фондовете BlackPeak Capital и PostScriptum, а по-късно и от гръцкия индустриален холдинг Mytilineos, от които IPS набира средства през последните 5 години.

За успешното й бъдещо развитие решаваща ще се окаже ролята на Фонда за капиталови инвестиции от Групата на ББР, който ще инвестира в нея 6,5 млн. лв. Освен за разширяване на потенциала на IPS, част от дяловото му участие ще бъде вложено в научно-изследователска и развойна дейност, което ще осигури на компанията допълнително конкурентно предимство на международните пазари.

fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster