Сбъднатата българска мечта

Сбъднатата българска мечта

Една малка по размерите си фирма привлече интереса на Фонда за капиталови инвестиции в края на миналата година. Новото дъщерно дружество на ББР се нуждаеше от ударно начало, а историята на „М2ПРОМ“ дава всички предпоставки за това. Звучи като сбъднатата българска мечта. 
 

Мечта, която се нуждае от подкрепа
Мирослав Константинов и Митко Димов /М2/ са двама млади мъже, приятели от детските години. Когато единият решава да учи във Франция, другият го последва и така се озовават в страната на изкусната кулинария, неподражаемия дизайн и висшата мода. Митко завършва финанси в Гренобъл и се усъвършенства в сградните инсталации, а приятелят му се насочва към международната търговия. Работят за френски компании с различен профил, но идва момент, в който пътищата им се пресичат. Преди 5 години създават своя фирма – М2ПРОМ, за проектиране и производство на луксозно търговско обзавеждане и мебели, повлияни от високия френски стил. Двамата приятели решават да променят разбиранията, че българските производители на мебели са лоукост и работят некачествено. Прегръщат мисията да работят за имиджа на България.
Ситуират фирмата си у нас, но работят предимно за френския пазар, като имат договори и с международни компании с филиали по цял свят. Днес в просторните си и модерни халета в Божурище М2ПРОМ създава оборудването на световни модни марки като “Диор” и “Ив Сен Лоран”. 


Модните гиганти и България

Идеята на Миро и Митко е да покажат, че България може да се асоциира с качествено мебелостроене. Работят директно с известните си клиенти. И днес вече могат да се похвалят, че в музея на “Ив Сен Лоран” редом до автентичните мебели на дизайнера, стои и изработено от тях обзавеждане.
Официален подизпълнител са на голямата френска търговска верига “Лагардер”, правили са обзавеждане за обекти на парижкото летище “Шарл дьо Гол”. В момента имат поръчки и за новия му терминал. Техни мебели са и на друго парижко летище - “Орли”, и на това в Прага.


Сред клиентите им е и фирмата за часовници “SWATCH”

Изработили са и обзавеждане за четирите офиса на самолетния гигант “Airbus” в Тулуза, както и за две големи френски застрахователни компании.
Работят и с други компании, за които правят обзавеждане за луксозни бутици във Франция, Англия, Испания, Америка. В портфолиото им влизат 12 бутика на DIOR – във Венеция, в лондонския HARRODS, Париж, Мадрид, както и в Съединените щати. Тяхно е цялостното им търговско обзавеждане – от стенната облицовка до най-дребния детайл.
М2ПРОМ е и официален подизпълнител на “KFC” и “Pizza Hut” за Франция.

„В България е по-лесно да постигнеш мечтите си“

„Тук нашите компетенции са на същото ниво като в Западна Европа, но нещата се случват в пъти по-лесно“, разкриват двамата предприемачи. 
За да дадат размах на мечтите си обаче се нуждаят от още капитал. И след сериозно проучване се спират на Фонда за капиталови инвестиции – дъщерното дружество на Българската банка за развитие. Привлича ги възможността да работят с изцяло публичен ресурс. ФКИ вижда потенциала на компанията и се включва в нея с 1,65 млн. лв.
Още с влизането на Фонда интериорната фирма прави сериозна реорганизация на бизнеса си. Свежите инвестиции й помагат да премине към по-висока добавена стойност и да заложи на дигитализирана трансформация на производството.
Днес за М2ПРОМ работят 28 души.
„Обединихме под един покрив екип от експерти, които да задоволяват високите очаквания на нашите клиенти. Всичко е изцяло съобразено с изискванията им за качество и срок“, споделят Миро и Митко.
С помощта на ФКИ се сдобиват с иновативен софтуер – „скъп, но ценен“.
Това е един от най-добрите софтуери за 3D проектиране в България. За предприемачите се превръща в една от най-важните инвестиции, защото така достигат нивото на водещи производители в луксозния сегмент в Западна Европа. Придобивката им помага да минимизират брака и разходите си. Оборудват се и с две машини, свързани директно с 3D програмата. 
Подкрепата на Фонда помага на малката фабрика да утрои производствената си база, а модерната техника увеличава производителността на служителите, без да ги отменя.

Назначаваме, обучаваме и растем
Фирмата не пренебрегва социалния аспект. Тук грижата за служителите е на завидно ниво – различни придобивки, обучения, зала за отдих и спорт, екологично чиста среда.
Дори в най-тежките месеци от пандемията от COVID-19 не са освободени хора, а са назначени още, сред тях и лица в неравностойно положение.
„За да растем още, инвестираме в добрата работна среда и в уменията на екипа“, издават формулата си за успех Миро и Митко.
Сега те планират и съвместна дейност с Лесотехническия университет в София. 
Предприемачите готвят презентация за студентите, за да им покажат, че професията има бъдеще и да привлекат млади хора на стаж и работа. 
Защото са убедени, че тази сбъдната мечта ще помогне на повече българи да повярват в силата на възможностите си.

**********
Инвестицията в компанията за луксозен интериор М2ПРОМ е първата сделка на Фонда за капиталови инвестиции. Дъщерното дружество на ББР стартира дейността си през 2019 г. с капитал от 65 млн. лв. ФКИ участва в капитала на малки и средни предприятия с цел повишаване конкурентоспособността на бизнеса, осигуряване на капитал за научноизследователска и развойна дейност, увеличаване на производствения капацитет, финансиране преди набиране на капитал на регулиран пазар и усвояване на средства от фондове на ЕС. Приоритетно финансира малки и средни фирми във фаза на растеж, социални предприятия и иновации.

 

fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster